18 Mart 2010 Perşembe

Çanakkale Zaferi

(Yazı için teşekkürler Ayla)
Çanakkale savaşları Türk tarihinin en önemli savaşlarıdır.Dünya savaşının seyrini değiştiren Türk’ün gücünü Dünyaya bir daha duyuran tarihe "Çanakkale geçilmez" sözünü yazdıran büyük bir destandır.Dünya savaşlarının başlarında İngilizler ve Fransızlar itilaf devletlerinin üçüncüsü olan Ruslara yardım etmek için Çanakkale boğazlarından geçip Karadeniz’e geçmeyi hedeflemişlerdir.


Amaçlarından biride İstanbul boğazlarını ele geçirmekti bu yolla Osmanlı Devletini etkisiz hale getirecekti. Çanakkale de subayıyla eriyle Mehmetçik ellerini gökyüzüne açmış dua ediyor .Bu onların son duası, üzerlerine doğan son güneş az sonra düşmanın üzerine atılacaklar ve kahramanca şehit olacaklar. Hepsi bunu biliyor ama en ufak bir tereddütleri yok. Ne demişti Mustafa Kemal "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum".

Atatürk nutkunda anlattığı gibi siperler arasındaki mesafe 8 metre, yani ölüm muhakkak birinci siperdekilerin hiçbiri kurtulmayacasına düşüyor ve ikinci siperdekiler onların yerine geçiyor öleni görüyor 3 dakika sonra öleceğini görüyor. Hiçbirisi korku ve endişe göstermiyor, sarsılmak yok okuma bilenlerin elinde Kur-an’ı Kerim cennete gitmeye hazırlanıyorlar Bilmeyenler Kelime-i Şahadet getirerek yürüyorlar. Çanakkale savaşlarını kazanan işte bu yüksek ruhtur.

95. yıl dönümünü kutladığımız bu zaferlerimiz ardından Şehitlerimizi Rahmetle anıyor onlara layık olma azminde olduğumuzu ifade ediyoruz...

2 yorum:

MAVİ TUTKU dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım olmuş. Çok büyük ibretler ve dersler var aslında Çanakkale savaşında. Ülke sevgisi, iman gücü, onur, gurur herşey var. O ruh,dan günümüze ne kaldı bilemiyorum, bazı şeyler için çok yazık diye düşünüyorum.
Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim..

Özlem dedi ki...

Ne büyük bir destandır bu zafer. Canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin...